2014/08/07

Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków


Składniki: 
  • mozzarella 
  • 250 g brokułów (w tym 125 g na pesto) 
  • 100 g zielonej soczewicy 
  • 5 pomidorków czereśniowych 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine 
  • szczypta przyprawy Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem szczypta suszonego oregano 
  • sól pieprz 

Przygotowanie: 
  • Brokuły myjemy, osuszamy. Rozdzielamy na różyczki i gotujemy, aż będą miękkie. Odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Ponownie odcedzamy. 
  • Różyczki brokułowe (125g) wkładamy do blendera, dodajemy obrane w całości ząbki czosnku oraz oliwę. Miksujemy pulsowo do uzyskania gęstej masy. Dodajemy Specialite, suszone oregano oraz pieprz i sól. Miksujemy kilka sekund. Pesto gotowe 
  • Soczewicę płuczemy dwa razy i gotujemy przez 15-20 minut. Odcedzamy Pozostałe brokuły rozkładamy na talerzu sałatkowym,dodajemy umyte i osuszone pomidorki czereśniowe pokrojone na ćwiartki, soczewicę oraz porwaną mozzarellę i podajemy z brokułowym pesto ułożonym na sałatce.


2 komentarze:

  1. Jejku, rewelacyjne połączenie :) A ostatnio właśnie myślałam w jakie danie wkomponowac mozarelle :)

    OdpowiedzUsuń